Dyrlægen i Bysvinget rykker ud

Dyrlæge J. Kjeldsen i Bysvinget 1908.

Dyrlæge J. Kjeldsen i Bysvinget 1908.

Dyrlæge J. Kjeldsen (1865-1911) havde til huse i den store ejendom på Bysvinget 12. Her triller han omkring 1908 frem i et let, lille hestekøretøj kaldet en gig.

Kjeldsen var gårdmandssøn fra Vejlby og blev i en nekrolog ved sin tidlige død beskrevet som en overmåde elskværdig og jovial mand. Han interesserede sig for politik, blev tilhænger af Det radikale Venstre og støttede en partiavis kaldet Jysk Morgenblad.

Dyrlægeboligen på Bysvinget 12 omfattede dengang også Bysvinget 14, der blev fraskilt i 1945.

De to følgende dyrlæger, Winther Christensen og A. P. Rasmussen, var rene slidere. Sidstnævnte fik efterhånden en del ansatte og flyttede den lokale praksis til villaen ”Thoushøj”, Langelinie 69. Der er altså hele to ejendomme i Borum, som med rette kan kaldes for ”den gamle dyrlægebolig”.

Foruden en separat bolig i nabobygningen, nu Langelinie 69A, byggede Rasmussen også huset på Langelinie 49 – begge som medarbejderboliger for dyrlægeassistenter.