Idyllisk mølle malet i 1800-tallet

img_3077Intet motiv i vores lokalområde har gennem tiden været mere yndet for fotografer og kunstmalere end Borum Vandmølle. Og det forstår man jo godt.

Blandt arkivets mange malerier fra området har vi her valgt det ældste. Maleren hed A. Høtoft, og vi aner intet om ham. Men vi kan se, at han nok sad ved staffeliet allerede før 1866. Det år blev den nuværende gulstensbygning ud til vejen nemlig opført, efter at de store driftsbygninger til venstre på billedet brændte.

Stuehuset til højre spejler sig noimg_3080k så kønt i den højtliggende dam. Den udgjorde kraft-reserven til mølleriet, men det var også her, at der i mange år lå en robåd, som unge, smukke mennesker kunne få lov til at låne. Så kunne de sejle en romantisk tur rundt om en lille ø, mens et svanepar holdt skarpt øje med dem. Borum Mølle er ældgammel. På skrift nævnes den allerede i 1427.

Det nuværende stuehus er ret nyt og blev opført efter en brand.