Smedjen bag verdensnavnet Borum

Det begyndte småt for Borum Industri.

I det gamle landsbysamfund var smeden en central person. Her ses smedemester Jens Jensen i sin bedste alder foran den gamle smedje i Borum.

Den lå foran ”Sove-Niels’ hus”, Langelinie 45, hvor der i dag er en lille åben plads ved tømrermester Christian Danielsens og en Århus-cafés værksted/depot. Det er gavlen af skolen, Bysvinget 18A, der stikker op til højre.

Hvis Borum nogensinde har haft et gadekær, har det ligget her ved smedjen og det lille hus med brandsprøjten – begge så vidt vides bygget efter den store bybrand i 1861.
Men tilbage til smedjen, for det kan nok være, at den udviklede sig.

Det nævnte værksted, der for tiden desværre kun bruges til møbelopmagasinering, blev som det første bygget som efterfølger til den lave bysmedje af Ejgil Jensen, søn af Jens Jensen.
Frem til 1980’erne udviklede Ejgil Jensen virksomheden til en lille maskinfabrik med speciale i vejmaskiner. Borum Smede- og Maskinværksted, som der stod på gavlen ved den nuværende legeplads, havde mange medarbejdere og en stor forretning med bl.a. reparation af maskiner, køretøjer og sneplove for det daværende Århus Amt.

Men Borum-smeden gik videre. Blandt andet udviklede Jensen, der stadig blev kaldt Ejgil-smeden, et køretøj, der kunne fremstille de i dag så almindelige rumlestriber på lande- og motorveje. Hans søn, John Leth Jensen, var med i alt det nye og overtog senere virksomheden, der først flyttede til Sabro og i dag – med anden ejer – er et verdensfirma med 40 ansatte i Hadbjerg ved Hadsten.

8102-til-webHvis du en dag ser en maskine til at lave vejstriber med, så læg mærke til fabriksnavnet: ”BORUM”, står der efter al sandsynlighed. Navnet er fulgt med fra den lille landsbysmedje til en moderne fabrik med agenturer i Moskva og Oman. Se selv her om firmaet, der har referencer fra motorveje og lufthavne over hele verden.

Slet så avanceret gik det ikke til, da dette billede blev taget. Ved siden af smeden står et af datidens vognhjul. Det skal have lagt ny ring på, et af smedens klassiske arbejder.