Ejgil ventede ikke på møggreben

Smedeboligen

Smedeboligen, nu Løkkediget 1.

Lige over for den gamle landsbysmedje Langelinie boede smedemesterparret Esther og Ejgil Jensen i dette hus.

”Ejgil-smeden”, som han blev kaldt, var en driftig mand. Ganske som sin far, Jens Jensen, kunne han naturligvis sko en hest og svejse på en plov, men fra 1950’erne skulle der tænkes nyt. Smeden i Borum investerede i en industriproduktion.

Som han sagde i et interview i Aarhuus Stiftstidende ca. 1983: ”Betingelserne var simpelthen at finde en produktion eller lukke. At stå her i smedjen og vente på, at der skulle komme en med en møggreb, der skulle skaftes, det kan ingen leve af”.

Nej, vente gjorde Ejgil Jensen ikke. Han opfandt en række snurrige maskiner, der alle kunne male striber på asfalt. Før brugte man en pensel. Blandt andet maskiner til de nu så almindelige rumlestriber er opfundet i Borum.

Men vejen var lang:

“Vi måtte igennem en fortvivlet masse forsøg, tiden gik og pengene rullede, men det gjorde maskinen ikke. Den blev bygget om og om igen og lignede til sidst en original Storm P.-udgave. De timer vi har brugt på disse eksperimenter, tør jeg slet ikke tælle”, fortalte Ejgil Jensen i avisen.

Samtidig reparerede hans folk hver vinter sneplove for det daværende Århus Amts Vejvæsen i den nybyggede hal, Langelinie 47.

Privat flyttede smedeparret fra dette hyggelige hus (nu Løkkediget 1) og byggede parcelhuset på Bysvinget 27 i tressernes stil.

Og virksomheden? Den er i dag et verdensfirma i vejafmærkning. Læs mere på borum.as