Thovshøj (eller Tovshøj eller Thoushøj)

Thovshøj er navnet på huset på Langelinie 69. Det blev opført i 1905 som aftægtshus for ejeren af Borum Højgård, Søren Jespersen. Siden var det i næsten 50 år dyrlægebolig og -praksis. Fra 1980 kollektiv. Fra 1993 privat beboelse.
Højen, som husnavnet refererer til, findes der ikke andre skriftlige vidnesbyrd om end husnavnet. Allerede August F. Schmidt undrede sig derfor i 1952, men nåede som andre frem til, at det sigter til den høj, som huset er bygget på – måske ved siden af en gammel, længst sløjfet gravhøj i striben af Langelinie-høje. Se også.
Hvad kan navnet på oldtidshøjen mon betyde? Måske Tokes Høj, altså navn efter en mand. Mere interessant er, at togh eller toug også engang betød noget i retning af vidneudsagn, sandemænds endelige vidnesbyrd. Så er vi ovre i, at her måske engang blev aflagt vidnesbyrd i retssager.